Miljösmarta Hollywood

Den ständigt funderande bloggbrodern Robban har i ett, som alltid, välformulerat inlägg skrivit om ljud som inte egentligen existerar. De allra flesta av oss kan säkerligen relatera till det han skriver, och i synnerhet gällande filmers ljudeffekter vars syfte är att förstärka intrycket av det som sker på vita duken. Skrikande bildäck, knytnävsslag som låter som mindre explosioner eller svisch-ljuden som uppstår när en kungfu-mästare viftar med extremiteterna.

Ibland är ljudeffekterna väl avvägda och fungerar som den spänningsförstärkare som avsetts, medan andra blir så överdrivna att de istället lockar antingen till skratt eller irritation (kanske båda samtidigt, fullt möjligt).

En annan kuriös detalj, nu när vi ändå sneglar på filmbranschens illusionsmakeri, är hur förvånansvärt ofta ”samma” ljud återanvänds i film efter film, decennie efter decennie. Närhelst en effekt ska användas i en film så är det ju förstås både enklare och billigare att använda sig av bandade ljud än att skapa nya sådana. Åsksmällar, tjutande vindar, eller varför inte de skrikande bildäck och knytnävsslag vi berörde tidigare.

De kan vara riktigt gamla dessutom, det finns aktuella ljudeffekter som spelades in redan på 40-talet!

Hollywood har miljötänk, vem hade trott det?

För att ytterligare illustrera hur filmjättarna drar sitt miljö-strå till stacken ber jag att få presentera The Wilhelm Scream, ett mansskrik som använts sedan 50-talet och som fortfarande är senaste skriket (hohoho) i filmvärlden. Fantastiskt, eller hur?

Det här inlägget postades i film. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Miljösmarta Hollywood

  1. Robban skriver:

    …kruxet nu är att det känns som om att man kommer att sitta på helspänn under visningen av kommande rullar, för att slappna av först då skriket hörs och äntligen kunna ”se” på filmen… =0P

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s